Verbouwen dokterswoning met praktijkruimte tot “kantoorgebouw Interne Zaken” – Jabbeke

wedstrijd

1ste prijs + uitvoering

Het verbouwen van dit pand kan niet los gezien worden van de historische context van de woning en zijn plaats in de architectuurgeschiedenis. De woning werd oorspronkelijk ontworpen door architect Paul Felix en is een icoon van de modernistische architectuur van de jaren ’60, waarbij een grote nadruk gelegd werd op de functionaliteit en minder op de vorm. De ingrepen die werden voorgesteld door het team Decoster zijn dan ook volledig in de lijn van de vroegere architectuur en werden tot een minimum beperkt. De grote ruimtelijke ingreep die werd voorgesteld is het realiseren van een vide ter plaatse van de circulatieruimte, de trap en de gangen, dit in een respectvolle poging om de belevingswaarde van dit gebouwendeel gevoelig te verhogen. Deze ingreep past perfect in de visie van het oorspronkelijk ontwerp die het “welbehagen” van de gebruikers vooropstelt. Alle nieuw ingebrachte elementen zoals bvb houten binnenramen op de verdieping, worden zoveel mogelijk gedetailleerd analoog aan het vroegere schrijnwerk. Ook de aanpassingen van de technische installaties en het ontwerp van de verlichting kaderen in de originele context en worden op die wijze naadloos geïntegreerd in het vernieuwde gebouw.

Team

Decoster/Demey