Gekoppelde bedrijfsgebouwen “Plafolux en Faigin” – Jabbeke

Het geheel vormt een compact volume, waarbij het uithangsbord langs de straatzijde het visitekaartje van de firma wordt. De voorkant is zeer open en transparant. Deze openheid is een bewuste keuze en versterkt het “showcase”-effect, waarbij diverse uitvoeringen van verlaagde plafonds kunnen bekeken worden, zowel in de kantoren op de begane grond als op de verdiepingsvloer.  De achterzijde van het gebouw, dat vooral als stapelruimte wordt gebruikt, is in tegenstelling tot de voorzijde van het gebouw een gesloten volume, waarbij toch maximaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijk daglicht dmv grote lichtstraten. Het pand wordt gezamenlijk opgetrokken met de aanpalende firma Faigin, met dezelfde materialen en dezelfde bouwhoogte, zodat het geheel van de 2 gebouwen nog meer karakter en massiviteit uitstraalt.

De link tussen de 2 firma’s zijn de 2 identieke laad- en loszones, die naast elkaar zijn gesitueerd aan de straatzijde, gescheiden door een noodzakelijke brandmuur, die als eyecatcher zal afgewerkt worden met in-het-oog-springende materialen. De indeling van het voorste bouwblok is vrij eenvoudig. Behalve enkele glazen tussenwanden is het gelijkvloerse niveau volledig open gelaten. Binnen dit volume werden de afdelingen “administratie, boekhouding en directie” zo geschikt met het oog op een optimale werkbaarheid en efficiëntie.

Achter deze transparante werkplekken werden alle sanitaire cellen en technieken geplaatst, als overgang naar de achterliggende stapelruimte. Reeds bij het binnenkomen wordt de link naar de verdiepingsvloer gelegd door een vide over de ontvangsthal, voorzien van een passerelle in ponsplaatmateriaal, analoog de open trap.

Bouwtechnisch is dit strakke, zwarte gebouw vrij sober. Het hoofdmateriaal is beton. Ook binnenin blijft dit materiaal een belangrijke rol spelen. Door de vele betonoppervlaktes naakt te laten, wordt gebruik gemaakt van de thermische inertie ervan. Deze materiaalmassa heeft immers het vermogen om warmte of koelte te absorberen en het vervolgens langzaam weer vrij te geven.