47 groepswoningen St.Andries-Brugge iov Vivendo cvba

In het kader van het streven naar een stedelijke verdichting in de rand van Stad Brugge diende een nieuw globaal concept uitgewerkt te worden, rekening houdende met het inmiddels opgemaakte globaal plan opgemaakt door de Groendienst van Stad Brugge, waardoor ook de bestaande verhardingen (wegen) moesten uitgebreid of aangepast worden.  De configuratie van het openbaar domein diende in die zin volledig herbekeken te worden in functie van het groter aantal appartementen en autostandplaatsen, en dit in nauw overleg met de Technische Dienst en de Politiediensten vd Stad Brugge.  Deze besprekingen resulteerden in een 6-tal voorontwerp-aanpassingen, om uiteindelijk tot een compromis-voorstel te komen die zowel door de VHM en de Stad Brugge (en Politediensten) werd goedbevonden.

Het ontwerp omvat 4 woonblokken met een totaal van 47 appartementen (waarvan 8 woningen op gelijkvloers niveau aangepast aan de princiepes van levenslang wonen) met garages, carports en een middenzone voor overdekte autostandplaatsen en bergruimtes.

De woonblokken bevatten 2 tot maximaal 3 bouwlagen, en zijn in de hoogte opklimmend naar het centrum van het project, om via de vormgeving aansluiting te vinden met de omliggende bebouwing. Ondanks het speelse karakter van de woonblokken, vooral door de inplanting van de terrassen, werd gestreefd naar een maximale compactheid in functie van energetische belangen en in functie van de kostprijs van het project.

De vroeger aangelegde wegeniswerken worden als hoofdas gebruikt en worden aangevuld met secundaire verhardingen voor de bereikbaarheid van de garages of carports en de flats. Door de gegroepeerde opstelling kan een maximale openbare (publieke) ruimte gerealiseerd worden.

Samenstelling

Het project bevat naast de nodige parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers, een 20-tal garages en een 30-tal overdekte carports(waarvan 20 op het middenplein) en 3 afzonderlijke fietsenbergingen, 10 woningtypes, gaande van 1 slaapkamer voor 2 personen (aangepast wonen), 2 slaapkamers voor 3 personen, 3 slaapkamers voor 4 personen, tot 4 slaapkamers voor 6 personen.

Team

Decoster/Demey