Bedrijfsgebouw voor groothandel in wijnen “Dercor” – Moorslede

Locatie

Hoekperceel in nieuw aangelegd bedrijventerrein Gullegem-Moorsele, met kopzijde langs de snelweg met talud, en aan de 2 langszijden omzoomd door nieuw aangelegde wegen (waarvan aan de zuidzijde een talud naar bruggenhoofd). Het perceel wordt verder gedefinieerd door het veelhoekige rooilijnbeeld tpv het rond-punt, welke in grote mate de vorm van het rond-punt volgt. Vooral de kopgevel aan de kant van de parallelweg (en in mindere mate de langsgevel – kant Westlaan) dient als eye-catcher te fungeren tav de snelweg.

Gebouw

Het gebouw etaleert helderheid, zakelijkheid en netheid. De commerciële afdeling (bureaugedeelte) situeert zich hoofdzakelijk op de verdiepingsvloer, achter glazen gevels, prominent in het zicht van zakenrelaties of andere bezoekers (vanaf de snelweg). Het gebouw oogt sterk horizontaal door de “plint”, met bovenaan 2 uitkragende balkons, waarvan de panoramische raamvlakken als ogen het landschap afspeuren, en die zo de dialoog durven aangaan met de snelweg.

Beheerste dynamiek

De compositie van het bouwvolume en de beglaasde delen is beheerst, zonder franjes, en toch krijgt het exterieur een dynamische ontwikkeling, zonder dat dit ten koste gaat van de organisatie van de plattegrond. Het eindresultaat van de eerste schetsbenadering is een helder gebouw met een strakke geritmeerde gevelcompositie, gedefiniëerd door de 2 uitkragende glazen balkons, de uit het volume gesneden inkompui, en langs de langsgevel eveneens uitgesneden loskade. Er werd niet gezocht naar een spectaculaire verschijning, doch eerder naar een beheerste vormentaal met een zeer verzorgde detaillering van uitzonderlijk hoog niveau. Het gebouw straalt pure klasse en beheersing uit, ver verwijderd van een behoefte om zich exhibitionistisch te profileren.